Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Port Güncel Son dakika haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Guncel
  4. »
  5. Psikoteknik Sınavı ve Uygulanması Nasıl Yapılır?

Psikoteknik Sınavı ve Uygulanması Nasıl Yapılır?

haber haber - - 4 dk okuma süresi
7 0

 

Psikoteknik değerlendirmesine girerek psikoteknik belgesi almak isteyen oldukça fazla ticari araç şoförü var. Sınavın nasıl olduğu ve uygulamanın nasıl yapıldığı da oldukça merak edilmektedir. Psikoteknik için gereken evraklarla birlikte başvuruda bulunduktan sonra, belirli tarihlerde verilen derslere katılmanız gerekir. Kurs ve ders süreci Mersin Psikoteknikte alanında uzman kişiler tarafından verilir. Bu sayede gerçek ve kaliteli bilgiye ulaşmanız sağlanır. Ardından değerlendirme aşamasında kullanılacak olan testler uygulanmaya başlanır.

Psikoteknik Değerlendirmede Uygulanan Testler

Psikoteknik değerlendirme aşamasında uygulanan testler birçok beceriyi ve davranışı ölçme amaçlı hazırlanır. Zihinsel, psikomotor ve lişilik – güvenlik testleriyle kişinin standart şoför seviyesinde olup olmadığı değerlendirilir. Mersin Psikoteknik uzmanları da bu alanda son teknoloji cihazları kullanarak değerlendirmesine başlar.

Zihinsel beceri testleri;

  • Seçici dikkat düzeyi
  • Görsel süreklilik testi
  • Sürekli dikkat testi
  • Görsel algı ve bellek testi
  • Anlama ve değerlendirme testini içerir. Bu testler kişinin araç kullanırken dikkatini ve ayırt etme yeteneğini ölçmede önemli bir etkendir.

Psikomotor testleri;

  • Hız ve mesafe algı testi
  • Koordinasyon testi
  • Çarpışma zamanı testi
  • Tepki testi
  • Çevresel görüş testinden oluşur. Pratik karar vermeyi ve davranışta bulunmayı test etmeyi amaçlar.

Kişilik güvenlik testi ise;

  • Kişilik envanteri
  • Trafiğe ilişkin görüş testlerinden oluşur.

Bu testlerin tamamıyla kişinin mesleki yeterlilik düzeyi belirlenir. Karayolları Trafik Kanunun tarafından her ticari araç sürücüsünün bu belgeyi alması zorunlu hale gelmiştir. Eşya ya da canlı taşısın veya taşımasın ticari araç kullanıcılarının bu belgeyi alması zorunludur. Üstelik tek seferlik bir belge değildir. Her şoför, belgeyi almasının üzerinden 5 yıl geçtikten sonra yenilemek zorundadır.

Mersin Psikoteknik de bu testleri eksiksiz olarak yaparak ve kaliteli bilgiler vererek ticari araç kullanımı konusunda şoförlerin yeterliliklerini test eder. Bunun sonucunda da belgeyi almaya hak kazanan sürücülerin belgeleri teslim edilir. Böylece trafikte ticari araç kullanımını yapabilirler. Sınavın amacı bedensel, zihinsel ve psikolojik olarak yeterliliğin aynı anda sağlanmasıdır. Bu yüzden kurslara katılımlar da oldukça önemlidir. Psikoteknik cihazları oldukça teknolojik ürünler olduğu için değerlendirmeler de bunlarla yapılır. Psikoteknik belgesinin geçerli olabilmesi için, belgenin verilen yerin İl Sağlık Kuruluşları tarafından onaylanmış olması gerekir. Mersin Psikoteknik de bu belgelerin eğitimini veren ve değerlendirmesini yaparak hak kazananlara psikoteknik belgesini veren firmalardan biridir. Sektörde yer alan başarılı firmalar arasında olan ve uzun süredir bu işi yapan firma, alanında uzman ve güler yüzlü ekibiyle sizlere hizmet vermeye devam ediyor.

İlgili Yazılar