Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Port Güncel Son dakika haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Guncel
  4. »
  5. Hemodiyaliz Geçici Midir?

Hemodiyaliz Geçici Midir?

haber haber - - 3 dk okuma süresi
9 0

Hemodiyaliz, kronik böbrek yetmezliği ve akut böbrek yetmezliği yaşayan hastalara uygulanan bir diyaliz çeşididir. Hastalığın ilerlemesine ve kişinin sağlık durumuna bağlı olarak hemodiyaliz seansları değişkenlik gösterebilir. İleri evrelerde böbrek yetmezliği durumlarında uygulanan bu yöntem kalıcı bir tedavi değildir. Böbrek yetmezliği yaşayan kişi hemodiyaliz sayesinde hayatına rahat bir şekilde devam edebilir. Uzman doktor tarafından belirlenen sıklıklarda hemodiyaliz seanslarına hastanın düzenli bir şekilde katılması gerekmektedir. Ayrıca hemodiyaliz geçici değil hastanın hayatı boyunca devam etmesi gereken bir tedavi yöntemidir.

Hemodiyaliz Nedir?

Böbreğin temel işlevi kanın içinde bulunan üre, ürik asit gibi toksik maddeleri filtreleyip vücuttan idrar şeklinde atılmasını sağlamaktadır. Kronik böbrek yetmezliği veya akut böbrek yetmezliği yaşayan kişilerde böbrek işlevlerini yerine getiremez hale gelmektedir. Bunun sonucunda vücuttan atılamayan toksik maddeler kişiye zarar vermeye başlar ve ayrıca hastalıktan dolayı vücut birçok farklı yan etki gösterir. Erken teşhis ve hastaya uygun doğru tedavi yöntemiyle hasta sorunsuz şekilde hayatına devam etme imkanı bulunmaktadır. Hemodiyaliz, hastanın sorunlu böbreğinin yerine getiremediği işlemleri yerine getiren bir diyaliz makinesidir.

Hemodiyaliz tedavisi uygulanacak hastada öncelikle damar yolu açılması gerekmektedir. Üç farklı damar yolu seçeneği bulunmaktadır; fistül, greft, kateter. Hastalığın evresine ve kişinin sağlık durumuna göre doktor tarafından en uygun olan yol belirlenir. Bu damar yolu seçenekleri kullanılarak hastadan alınan kanın içindeki toksik maddeler hemodiyaliz makinesi tarafından emilimi gerçekleştirilir. Daha sonrasında ise temizlenmiş kan tekrar vücudun dolaşım sistemine bağlanır.

Hemodiyalizin Hasta İçin Faydaları Nelerdir?

Hemodiyaliz, doktor tarafından belirlenen sıklıklarda düzenli olarak gidilmesi gereken hayat boyu devam eden bir tedavi yöntemidir. Hemodiyaliz, diğer bilinen adıyla yapay böbrek hastaya birçok konuda fayda sağlamaktadır. Bu tedavi yöntemi hastanın yaşamını kolaylaştıracak bir etkiye sahiptir. Özellikle genç yaşlarda insanların, hastalığın durumuna bağlı olarak, hayattan kopmamasına yardımcı olur. Diğer tedavi yöntemlerine göre daha hızlı ve kolay bir tedavi yöntemidir. Hemodiyaliz ünitelerinde diğer aynı hastalıktan dolayı tedavi eden insanlarla iletişim kurarak tedavi sürecinde daha rahat, ve sosyal zaman geçirme imkanı sağlamaktadır. Hemodiyaliz tedavisi diğer uygulanan tedavi yöntemlerine göre daha uzun aralıklarla yapıldığı için hastaya büyük bir avantaj sağlamaktadır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir