DOLAR 32,3418 0.19%
EURO 35,0976 -0.27%
ALTIN 2.238,59-0,20
BIST 7.962,343,14%
BITCOIN %
İstanbul
11°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Lüleburgaz’daki tüm tarihi ve kültürel eserler kayıt altına alınıyor

ABONE OL
4 Aralık 2020 12:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Lüleburgaz Belediyesi’nin kentin doğal ve kültürel mirasını kayıt altına almak için başlattığı “Kültür Envanteri” çalışmalar kapsamında Lüleburgaz’a gelen Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Yazıcı Metin, “Lüleburgaz’ın Mimar Sinan’ın eserine sahip olması kent için önemli açılım yaratacak bir durum. Çok sayıda kültürel eserimiz var ama Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi ve bunun Mimar Sinan’ın eseri olması Lüleburgaz’ı çok büyük marka yapıyor” dedi.

Lüleburgaz Belediyesi’nin kentin doğal ve kültürel mirasını kayıt altına almak için başlattığı “Kültür envanteri” çalışmaları başladı. Mimar Sinan Üniversitesi ile Lüleburgaz Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında kentteki doğal, kültürel, taşınır ve taşınmaz varlıklar ayrıntılı bir şekilde tek tek kayıt altına alınacak. Dijital ortama da aktarılacak kayıtlar, kent belleğinin gelecek nesillere aktarılması için çok önemli bir adım olacak.

“Ayrıntılı şekilde ele alınacak”

Bu kapsamda Lüleburgaz’a gelen Mimar Sinan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Yazıcı Metin, kentte incelemelerde bulundu. Kültür envanteri çalışmalarının birçok ilde Kültür Bakanlığı bünyesinde yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Yazıcı Metin, “Kırklareli ile ilgili de böyle bir çalışma var. Ama bir ilçe belediyesi ölçeğinde Lüleburgaz Belediyesi’nin böyle bir faaliyette bulunması çok önemli. Tabi ki bu sayede çok daha kapsamlı ve ayrıntılı bir şekilde ele alınabilecek” diye konuştu.

“Sokollu ve Sinan Lüleburgaz’ı marka yapıyor”

Lüleburgaz’ın Kırklareli’nde kültürel mirasa sahip en önemli ilçelerden biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yazıcı Metin, “Bu durum kültürel eser anlamında çok önemli. Bir Sinan eserine sahip olması Lüleburgaz için önemli açılım yaratacak bir durum. Çok sayıda kültürel eserimiz var ama Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi ve bunun Mimar Sinan’ın eseri olması Lüleburgaz’ı çok büyük bir marka yapıyor” dedi.

Soyut kültürel varlıklar da dahil edilecek

Kültür envanteri çalışmasının sadece somut kültürel varlıklara ilişkin olmayacağını söyleyen Prof. Dr. Yazıcı Metin, çalışmaya soyut kültürel varlıkların da dahil edileceğini söyledi. Prof. Dr. Yazıcı Metin bu durumun Lüleburgaz Belediyesi’nin başlattığı çalışmayı diğerlerinden ayırdığını söyleyerek, “Bu proje kapsamında somut kültürel varlıkların yanı sıra somut olmayan kültürel varlıklar da çalışmaya dahil edilecek. Kültür envanterlerinde hazırlandığından daha kapsamlı bir şekilde ele alınacak. Bu da Lüleburgaz Belediyesi’nin başlattığı kültür envanteri çalışmasını diğer çalışmalardan ayırıyor” dedi.

“Tüm eserler kayıt altına alınacak”

Çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Lüleburgaz Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Reşide Candan, “Belediyemiz kültür envanteri kapsamında kentteki tüm tarihi ve kültürel taşınmaz varlıklarla Cumhuriyet dönemi yapılan tüm eserleri kayıt altına alacak. Aynı zamanda kentin yereline ilişkin geleneksel değerlerimiz kayıt altına alınacak. Bununla birlikte bu çalışmayı Mimar Sinan Üniversitesi ile yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.