HABER PORT

Güncel ve Son Dakika Haber Portalı

Karaburun’da Keçi Peyniri markalaşacak

Karaburun Belediyesi Keçi Peyniri Mandırası, ilçeye özgü peynirleri marka hâline getirmek için kolları sıvadı. Üreticiden keçi sütünün litresini 3 TL’den alan Belediye, piyasa yapıcısı konuma sahip olurken, yerel kalkınmanın özgün bir örneğini sergiliyor. 

Karaburun
Belediyesi, ilçedeki kıl keçisi yetiştiriciliğinin artırılmasıve bölgeye daha
fazla katma değer yaratması amacıyla kurduğu Keçi Peyniri Mandırası’nın üretim
kapasitesini artırıyor. Mandırada üretilen yarımadaya özgü taze ve salamura
sepet keçi peynirinin, beyaz peynirin ve lor peynirininmarka hâline getirilmesi
için de çalışmalar hızlandırıldı.

Keçi
peyniri çeşitlerinin Karaburun Merkez, Mordoğan ve Eğlenhoca satış yerleri ile
daha fazla vatandaşa ulaşmasını sağladıklarını belirten Karaburun Belediye
Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, İzmir’de de en kısa sürede satış yeri açmayı
planladıklarını söyledi.

LİTRESİ 3 TL’YE ALINIYOR

Üreticilerin sütlerini, piyasada fiyatının üzerinde
satın aldıklarını vurgulayan Erdoğan, litresini 3 TL’ye aldıkları sütleri, belediyenin
mandırasında işleyerek ürün haline getirdiklerini kaydetti.

İlkay Girgin Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Belirlediğimiz
3 TL’lik fiyat, sadece süt aldığımız çiftçimizin yüzünü güldürmüyor.
Yarımadadaki diğer üreticiler için de bir tür piyasa yapıcısı işlevi görüyoruz.
Mandıramız ilçemize özgü olan ve kaybolmaya yüz tutan keçi peyniri çeşitlerinin
hijyenik koşullarda üretimi, paketlenmesi ve pazarlanmasını sağlıyor. İzmir
Kalkınma Ajansı’nın Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Destek Programı kapsamında
desteklenmeye hak kazanan proje, Karaburun Belediyesi tarafından, Eğlenhoca
Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortaklığı ve Karaburun Kaymakamlığı ile
Karaburun Kent Konseyi’nin iştirakçiliğiyle tamamlandı.
Laktoz oranı ve yüksek proteinlere sahip olması
nedeniyle anne sütüne en yakın besin ögelerini içeren keçi sütünü, çocuklarımız
başta olmak üzere her yaştaki yurttaşımıza sunmayı hedef olarak belirledik.”

Mandırada üretim içerisinde mühendis, gıda teknikeri ve işçi
olmak üzere tüm çalışanların kadınlardan oluştuğunu, kadın istihdamını
desteklediklerini belirten Başkan Erdoğan,okullarla da işbirliği içine
girdiklerini, öğrencilerin mandıraya gelerek çiftliklerden alınan sütün nasıl işlendiğini
yaşayarak öğrendiklerini sözlerine ekledi.

KOPANİSTİ PEYNİRİ DE ÜRETİLECEK

Karaburun
Belediyesi Keçi Peyniri Mandırası’nın halen 4 ton olan günlük sütişleme kapasitesi,
2020 yılında 5 tona çıkarılacak. Salamura, taze peynir, beyaz peynir ve lor
peyniri üretilen mandırada 2020 yılı üretim planlamasına göre tulum peyniri ve
sadece Karaburun’a özgü kültürel bir miras olan kopanisti peyniri üretilecek. Kopanisti
peyniri, keçi sütünden yapılan sepet peynirinin peynir suyundan elde edilen
lorun, yoğurulması ve fermante edilmesiyle üretilecek.

Karaburun’un keçi sütüneilçenin dağlarındaki kekik,
adaçayı, kenger, başparmak otu, turp otu, bağ sarımsağı, arapsaçı, karabaşotu
gibi doğal bitkilerin lezzet verdiğini belirten İlkay Girgin Erdoğan, mandırada
üretilen  peynir çeşitlerinin sağlıklı ve
doğal beslenmek isteyenlerle, peynir sevenlerle buluşmaya hazır olduğunu iletti