Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Port Güncel Son dakika haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Guncel
  4. »
  5. İran Halısı Nasıl Temizlenir?

İran Halısı Nasıl Temizlenir?

haber haber - - 4 dk okuma süresi
12 0

İran kültürünün çok önemli bir parçası halı ve kilim dokumacılığıdır. El dokuması İran halıları dokunduğu yerin toplumsal yapısını, insanlarını ve tarihini işleyerek oluşturulmuş çok ender parçalardır. İran halıları, yün, ipek ve pamuk ürünler kullanılarak üretilmektedir. Kök boyası tercih edilerek dokunan bu halılar büyük bir özen ve işçilik gerektirmektedir. İran halıların birçok farklı desen, motif ve renkte modelleri bulunmaktadır. İran halıları, sadece bir halı değil adeta bir sanat eseridir. İran halısı, doğal malzemeler kullanılarak dokunmuş hassas bir yapıya sahip ürünlerdir. Bu yüzden, bakımı ve temizliği çok özen gerektiren bir uğraştır. İran halısı temizlenirken kesinlikle dikkat edilmesi gereken birden fazla konu bulunmaktadır.

İran Halısı Temizlenirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

İran yapısı doğal iplikler ve kök boyalar kullanılarak üretildiği için temizlerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Öncelikle İran halısına sahip olup nasıl temizleneceğini bilmiyorsanız kesinlikle ön bir araştırma sonucunda temizlemeye başlamak daha doğru olacaktır. Ek olarak, yeterli bilgi ve donanıma sahip değilseniz bu alanda uzman bir kuru temizlemeye götürmek daha uygun olacaktır.

  • İran halıları temizlemek için kesinlikle çamaşır makinesini veya halı yıkamak için kullanılan makinelerin kullanılmaması gerekmektedir.
  • Yün, pamuk, ipek ve kök boya gibi doğal ürünlerle oluşturulan el dokuması İran halıları yıllanmış ise kesinlikle su ile temas etmemelidir. İçinde bulunan ipek nedeniyle su ile temas etmesi halinde halı dağılabilir. Ayrıca renk vermesi için tercih edilen kök boyalar doğal içerikleri nedeniyle halının rengini, desenini ve motiflerini bozabilir.
  • İran halısı için en iyi temizlik yöntemlerinden biri elektrik süpürgesiyle en düşük ayarda süpürmek olabilir. Bu yöntem kullanırken halının saçaklarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Süpürgeyi  halının saçanaklarına dokundurmadan kullanmak daha iyi olacaktır.
  • Eğer daha yeni bir İran halısına sahipseniz, halıda tercih edilen ip çeşidine ve kök boyaya bağlı olarak, az su kullanarak yıkayabilirsiniz. Bu yöntemde halı,  fırça, sünger veya bez çok az su ve doğal sabun ile temizlenebilir. Fakat bu işlem vakit harcamadan özellikle kirli bölgeler ve saçaklar yumuşak tampon hareketlerle hızlı bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Daha sonra kuruması için ekstra başka bir şey yapılmasına gerek yoktur bulunduğu yerden kaldırılmadan kurutulabilir.
  • İran halısını temizlerken hiçbir şekilde kimyasal içerikli bir temizleme ürünü kullanılmamalıdır. Aksi takdirde bu durum halıda geri dönülemez hasarlara sebebiyet verebilir.
  • İran halısını daha kolay temizlemek için düzenli bakımlar yapmak da önemlidir. İran halısı tozlandıkça havalandırılması iyi olacaktır . Bu halılar hassas bir yapıya sahip olduğu için havalandırma sırasında sopayla dövme veya silkme gibi herhangi bir uygulama yapılmamalıdır. Güneşin ışınlarının halıya zarar veremeyeceği zaman dilimlerinde birkaç saat havalandırmak sonrasında temizleme için kullanıcıya kolaylık sağlayacaktır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir