Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Port Güncel Son dakika haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. Cumhur İttifakı Çeşme Belediye Başkan Adayı Esat Tanık: “Su Biterse Turizm Biter”

Cumhur İttifakı Çeşme Belediye Başkan Adayı Esat Tanık: “Su Biterse Turizm Biter”

haber haber - - 4 dk okuma süresi
10 0

Çeşme projelerini paylaşmak üzere İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Fahrettin Kerem Çelik ile bir araya gelen Cumhur İttifakı Çeşme Belediye Başkan Adayı Esat Tanık, ilçenin en önemli sorunlarından birinin su olduğuna dikkat çekti.

Özellikle yaz aylarında su sorununun arttığını vurgulayan Tanık, sezonun yüksek olduğu bir süreçte böylesi bir olumsuzluğun konaklama ve turizm sektörüne balta vuracağını dile getirdi.

HAVUZUN SUYU PARKA

Ülkemizin genelinde yaşanan su sıkıntısının Çeşme’de özellikle yaz aylarında yoğun şekilde hissedildiğini kaydeden Esat Tanık, barajlara ilave olarak alternatif su kaynaklarının oluşturulması gerektiğini belirtti.

Atık su yönetiminin öneminin Çeşme’deki konut sahipleri tarafından yeterince anlaşılamadığını dile getiren Tanık, “Eğer biz bu atık suları kamuya ait park ve bahçelerde kullanırsak içme suyundan önemli miktarda tasarruf etmiş olacağız. Diğer yandan Çeşme’de yaklaşık 70 bin konuttan 30 bininde havuz var. Vatandaşlarımızı da yaz aylarında uyararak havuzlarındaki suyun kullanım süresini uzatmalarını, havuz suyu değişimi öncesinde de belediyemize haber vermelerini isteyeceğiz. Bizler de bu suyu belediyemizin tankerlerine doldurduktan sonra içindeki zararlı maddeleri arındıracağız ve kamuya ait alanların sulamasında kullanacağız” diye konuştu.

7 ADIMLI ÇÖZÜM  

Su sorununa çözüm bulunamaması halinde turizmi 4 mevsime yayma girişiminin de sekteye uğrayabileceğini hatırlatan Esat Tanık, böyle bir durumda konaklama, yeme-içme, ulaşım gibi bir çok  sektörde daralma yaşanabileceğini aktardı.

Çeşme gibi su kıtlığı riski taşıyan bölgelerde, sürdürülebilir su yönetimi ve su tasarrufunu teşvik etmek için çeşitli önlemler alacaklarını belirten Tanık bazı önerilerini de şu şekilde sıraladı: “Öncelikle vatandaşlarımıza su tasarrufuna yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapacağız. Ardından vatandaşlarımızın su verimliliği yüksek cihazlar ve sistemler kullanmasını teşvik edeceğiz. Düşük debili musluklar, su verimli ev aletleri ve bahçe sulama sistemleri gibi su tasarruflu ürünlerin kullanımı yaygınlaştırılabilir. Su kayıplarını azaltmak için de düzenli olarak şebeke bakımı ve sızıntı tespiti gerçekleştireceğiz. Banyo, lavabo ve mutfak sularının geri kazanımını sağlayıp, bu suların bahçe veya tuvalet sifonlarında kullanılmasıyla içme suyu kullanımını azaltacağız. Toplayıp arıtacağımız atık suyu da park sulaması, otoyol ve caddelerin temizliği gibi alanlarda kullanacağız. Su tasarrufu yapan bireyler ve işletmelerimizi ödüllendirirken, yağmur suyu toplama sistemleri, desalinasyon tesisleri ve su geri kazanımı gibi yöntemlerle de sürdürülebilir su politikası oluşturacağız”

Çeşme’nin turizmde ülkemizin yüz akı olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm İl Müdürü Fahrettin Kerem Çelik ise turizmin gelişmesi, ülkemizin ve esnafın büyümesi için her zaman desteğe hazır olduklarını belirtti.

Resimaltı: Esat Tanık (solda) ve Kültür Turizm Müdürü F. Kerem Çelik

İlgili Yazılar